Συμπόσιο Νευροαισθητικής 2012

 

Η Νευροαισθητική

Η νευροεπιστήμη περιλαμβάνει στους κλάδους της την νευροαισθητική, της οποίας κύριος εισηγητής θεωρείται ο Καθηγητής κος Semir Zeki και ένας από τους κύριους ερευνητές της ο Καθηγητής κος Ramachandran.

Semir Zeki

Semir Zeki

V. S. Ramachandran

V. S. Ramachandran

 

Ο Καθηγητής Zeki περιγράφει τη νευροαισθητική με τα εξής λόγια:

“Πρόκειται για ένα σχετικά νέο πεδίο έρευνας, στόχος του οποίου είναι να διερευνήσει την εγκεφαλική δραστηριότητα που βρίσκεται στη βάση της δημιουργικότητας και της απόλαυσης της τέχνης. Η θεμελιώδης παραδοχή της είναι ότι το σύνολο της ανθρώπινης δραστηριότητας προκύπτει από τη δραστηριότητα του εγκεφάλου και υπακούει τους νόμους του. Γι’ αυτό, μόνο αν κατανοήσουμε τις νευρολογικές βάσεις της δημιουργικότητας και της καλλιτεχνικής εμπειρίας θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε μια έγκυρη αισθητική θεωρία”.

Το βασικό αξίωμα της νευροαισθητικής είναι ότι κάθε αισθητική εμπειρία, είτε πρόκειται για τη δημιουργία, είτε για την πρόσληψη ενός έργου τέχνης επιτελείται από τον ανθρώπινο νου, ο οποίος συνδέεται θεμελιωδώς με τις δομές και τις δυνατότητες του ανθρωπίνου εγκεφάλου. Άρα, τόσο η καλλιτεχνική δημιουργία, όσο και η αισθητική απόλαυση καθορίζονται από τη βασική οργάνωση του εγκεφάλου μας.

Συμπόσιο Νευροαισθητικής 2012

Το Συμπόσιο Νευροαισθητικής διοργανώθηκε υπό την Αιγίδα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και της Ελληνικής Εταιρείας Νευροεπιστημών (ΕΕΝ) στις 29 και στις 30 Σεπτεμβρίου 2012, με επίσημο προσκεκλημένο τον Prof. Semir Zeki ο οποίος εισήγαγε για πρώτη φορά διεθνώς τον όρο Νευροαισθητική.

Στα πλαίσια του συμποσίου υπήρξε διάλογος νευροεπιστημόνων ως προς το βιολογικό υπόστρωμα της Τέχνης σε σχέση με τον Εγκέφαλο.

Παράλληλα, διοργανώθηκε Διαγωνισμός Φωτογραφίας για τους νέους επιστήμονες.

“Indirect Realism”
Εμμανουήλ Λ. Πασπαράκης

Ανατολή ηλίου στα σύνορα Ελλάδος και Τουρκίας (2008)
Νήσος Çatalada (στο βάθος), Αιγαίο Πέλαγος

Ανατολή του ηλίου ή ηλιοβασίλεμα;

Αντίληψη είναι ο τρόπος με τον οποίο ερχόμαστε σε επαφή με τον κόσμο διαμέσου των αισθήσεών μας.
Στη νεότερη φιλοσοφία, η προβληματική του τρόπου με τον οποίον ερχόμαστε σε επαφή μέσω της αντίληψης, δηλαδή άμεσα ή δια της διαμεσολάβησης, αποτελεί κεντρικό θέμα διαμάχης δύο φιλοσοφικών ρευμάτων: του άμεσου και του έμμεσου ρεαλισμού.

Ρεαλιστής θεωρείται ο φιλόσοφος ο οποίος υποστηρίζει ότι κάποιες οντότητες, εν προκειμένω τα φυσικά αντικείμενα, υπάρχουν ανεξάρτητα από το νου του ανθρώπου.

Στη φιλοσοφία της αντίληψης χρησιμοποιούνται οι όροι άμεσος (direct) και έμμεσος (indirect) για να χαρακτηρίσουμε δύο είδη ρεαλισμού ως προς την ύπαρξη του εξωτερικού κόσμου.

Σύμφωνα με τον άμεσο ρεαλισμό, αντιλαμβανόμαστε άμεσα τα αντικείμενα του εξωτερικού κόσμου. Άμεση πρόσβαση στα αντικείμενα έχουμε όταν δεν αντιλαμβανόμαστε μέσω κάποιων άλλων αντικειμένων ή καταστάσεων, ενώ έμμεση όταν μεσολαβεί ένα αντικείμενο ή κατάσταση μέσα από την οποία αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο.

Στον έμμεσο ρεαλισμό αντιλαμβανόμαστε τον εξωτερικό κόσμο συνήθως μέσω κάποιων μη φυσικών οντοτήτων, νοητικών αναπαραστάσεων, ιδεών, εντυπώσεων. Κατά συνέπεια, τα άμεσα αντικείμενα της αντίληψης είναι νοητικά (μη φυσικά).

Πρόγραμμα Συμποσίου

Αρχείο pdf –

Φωτογραφίες Διαγωνισμού Φωτογραφίας Νέων Νευροεπιστημόνων Συμπόσιο Νευροαισθητικής 2012

Αρχείο pdf –

Φωτογραφίες από το Συμπόσιο

Συμπόσιο Νευροαισθητικής 2012 - 01
Συμπόσιο Νευροαισθητικής 2012 - 02
Συμπόσιο Νευροαισθητικής 2012 - 03
Συμπόσιο Νευροαισθητικής 2012 - 04

Videos

Συμπόσιο Νευροαισθητικής 2012 – Καθηγητής Ηλίας Κούβελας, Ομότιμος Καθηγητής Φυσιολογίας, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών.